top of page
  • Yazarın fotoğrafıDuppo Coffee and Food

Belçika Çikolatasını Bu Kadar Özel Yapan Nedir?

Güncelleme tarihi: 29 Tem 2022

“Belçika” denilince, farklı yaşam alanlarından ve dünyanın farklı bölgelerinden birçok insan “çikolata” düşünecektir. Ancak Belçika'ya gidenler bilir ki orada kakao ağacı yetişmez. Peki Belçika'nın çikolatasıyla bu kadar ünlü olması nasıl mümkün olabilir?

Doğru, çikolata üretiminde kullanılan hammaddeler Belçika menşeli değil; çoğu kakao Afrika, Orta Amerika ve Güney Amerika'da üretilmektedir. Bununla birlikte, Belçika'nın çikolata ile 17. yüzyılın başlarına kadar uzanan bir ilişkisi vardır.

"Her şey çikolatanın ilk kökenlerinin gerçekleştiği Orta ve Güney Amerika'daki Mayalar ve Azteklere kadar uzanıyor. Mistik özelliklere sahip ilahi bir içecek olarak gördükleri bir tür çikolatalı içeceği ilk yapanlar onlardı. İspanyol Conquistadors çikolatalı içeceği kıta Avrupasına getirdi ve onların zevklerine göre uyarladı. İspanyol kraliyet mahkemelerinin kalplerini ve damaklarını ele geçirdi ve çok geçmeden Avrupa'nın geri kalanı da çikolatanın büyüsüne kapıldı" (Belcolade, Early Origins).

Belçika çikolatasını özel yapan nedir?
Belçika çikolatasını özel yapan nedir?

Ancak, ilk çikolatanın ortaya çıkması çok sonra oldu. Çikolata tarihinde önemli bir kilometre taşı. "1674'te Londra'daki Coffee Mill & Tabasco Roll mağazası, ilk İspanyol tarzı "çikolata sosisi"ni sunarak bu yönde ilk adımları attı. 1830'da İsviçreli Charles-Amédée Kohler ilk kez fındığı çikolatayla karıştırdı, hala içecek şeklinde üretiliyor. On yedi yıl sonra, ilk çikolata İngiltere'de gün ışığına çıktı. 1875'te sütlü çikolatanın yaratılmasıyla ikinci bir dönüm noktasına ulaşıldı. Henri Nestlé yoğunlaştırılmış sütü yeni icat etmişti, bu da Kohler gibi bir İsviçre vatandaşı olan Daniel Peter'ın sütlü çikolata tarifi geliştirmesini sağladı" (Choco-Story, Çikolatanın Tarihi).

Ayrıca Belçika, çikolatanın yeniliği ile ilgilendi. Böylece kakao çekirdeklerini son derece ince öğüterek çikolatanın son derece pürüzsüz olmasını sağlayan makineler icat eden ilk ülke oldu. Belçikalı bir yeniliğin bir başka örneği, Jean Neuhaus'un 1912'de 'pralin' adını verdiği soğuk bir çikolata kabuğu yapmak için bir yol geliştirdiğinde yarattığı süreçti. kahve, fındık, meyve ve hatta daha fazla çikolata gibi çeşitli aromalı nugalar veya kremalar ile doldurulabilir.O zamandan beri, Belçika'da çikolatanın nasıl yapılacağı konusunda, geçmişten günümüze aktarılan ve ince ayar yapılan güçlü bir uzmanlık olmuştur. nesilden nesile.

Bir çikolataya “Belçika çikolatası” denmesinin kriterleri nelerdir?

Geçen yüzyıldan beri Belçika'daki yasalar çikolatanın bileşimini düzenlemiştir. “Belçika çikolatası”, karıştırma, rafinasyon ve konçlama işlemlerinin tamamı Belçika'da yapılan çikolatadır. "Ayrıca, Belçika çikolatası, dilin tat alma duyusunun altında 18 mikrona kadar ince öğütülür. Bu, çikolata dilde eridiğinde ağızda grenli bir tat oluşmasını engeller. Geleneğe göre, Belçikalı çikolata üreticileri her zaman yüksek miktarda çikolata kullanmışlardır. -kaliteli kakao çekirdekleri ve Belçika çikolatalarının yüksek kalitesine yansıyan saf kakao yağı" (Puratos, Bilgi Bankası).

Belcolade, Gerçek Belçika Çikolatası

Nasıl Belçika çikolatası inceliği, inanılmaz dokusu ve tadıyla biliniyorsa Belcolade de öyle. Belcolade'de, Belçika çikolatasına bu olağanüstü itibarı kazandıran zengin mirasın bir parçası olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Kaliteye, yeniliğe, müşteri hizmetlerine ve hepsinden önemlisi lezzet liderliğine eşsiz bir bağlılıkla bu itibarı korumak ve geliştirmek için çok çalışıyoruz. Bu nedenle çikolatamız Belçika'daki fabrikamızda üretilmektedir ve her zaman da öyle olmuştur.

Gerçek Belçika Çikolatası Belcolade'nin enfes tadı, malzemelerin özenle seçilmesiyle başlar. Dünyanın dört bir yanından sadece en kaliteli kakao çekirdekleri seçilir ve ustalıkla harmanlanır. Belcolade uzman ekibi, yalnızca en kaliteli kakao kütlesinin, kakao yağının ve diğer bileşenlerin kullanılmasını sağlar. Doğal olarak sadece %100 kakao yağı ve %100 doğal vanilya kullanırlar. Rafine etme veya öğütme iki aşamada gerçekleşir. İlk olarak, tüm kakao parçacıkları aynı boyuta (150 mikron) gelene kadar öğütülür. Ardından, pürüzsüz, kremsi dokusunu sağlamak için çikolata daha da ince (yaklaşık 20 mikron) yapılır. Artık o kadar iyi ki, insan dilinin hassasiyet seviyesinin ötesinde. Öğütmeden sonra çikolata, mükemmel bir eşit doku sağlamak için konçlanır. Kalan nem ve istenmeyen uçucu aromalar bu aşamada buharlaştırılır. İstenilen aroma bileşenleri şeker, süt tozu ve kakao kütlesinin yakın temasıyla oluşturulur. Bu, Belcolade çikolatasının tipik tadını yaratmada çok önemli bir adımdır.

bottom of page